O nas

Pałacyk Łąkomin związany jest z produkcją piwa od roku 2010, gdyż już wtedy jeden z właścicieli zaczął rozwijać swoją pasję w tym kierunku. Na początku było to piwowarstwo domowe, docenione w wielu konkursach – między innymi: II miejsce w kategorii Koźlak na festiwalu Birofilia, III miejsce w kategorii Doppelbock w Mikołajkowym KPD, II miejsce w kategorii Pils w Pomorskim KPD, II i III miejsce w kategorii European Lager i Belgian Strong Ale na IHC w Bułagrii oraz wiele innych.

Zdobyte doświadczenie oraz umiłowanie do warzenie piw ciekawych i oryginalnych spowodowało, iż w kwietniu 2015 roku otworzyliśmy w piwnicach Pałacyku w Łąkominie najmniejszy, zalegalizowany browar w Polsce. Co ciekawe, warzelnię zaprojektował i skonstruował (wraz z całym osprzętem) właśnie sam Piwowar – Adam Śmiglak.

 

Nasze piwo zostało już docenione w wielu Konkursach Piw Rzemieślniczych, między innymi:

 

iBEERian Awards Aveiro – Portugalia 2017 (kategoria: Belgian Dark Strong Ale, piwo Belgijski Byk – I miejsce; kategoria: American Barleywine, piwo Basior – II miejsce; kategoria: Schwarzbier, piwo Czarny Zając – II miejsce; kategoria: American Wheat Beer, piwo AmeryŁANin – III miejsce; kategoria: Baltic Porter, piwo Dziki Dzik – III miejsce; kategoria: British Barleywine, piwo Wadera – III miejsce)
iBEERian Awards Aveiro – Portugalia 2018 (kategoria: Best Pale Lager – Category Winner, piwo Der Amerikaner; kategoria: American Lager, piwo Der Amerikaner – I miejsce; kategoria: Export Stout, piwo Leśny Krecik – I miejsce; kategoria: Belgian Dark Strong Ale, piwo Belgijski Byk – II miejsce; kategoria: American Barleywine, piwo Basior – II miejsce; kategoria: English Summer Ale, piwo Orzełek – III miejsce; kategoria: Sweet/Cream Stout, piwo Rzeka Pełna Mleka – III miejsce; kategoria: British Barleywine, piwo Wadera – III miejsce)
iBEERian Awards Aveiro – Portugalia 2019 (kategoria: Best Strong ALE – Category Winner, piwo Basior;
kategoria: Best Brown ALE & Porter, piwo Dziki Dzik; kategoria: Wood and Barrel Aged, piwo Sus Scrofa in Caribaeis – I miejsce, kategoria: American Barley Wine, piwo Basior – I miejsce, kategoria: Baltic Porter, piwo Dziki Dzik – I miejsce; kategoria: Belgian Dark Strong ALE, piwo Belgijski Byk – II miejsce; kategoria: British Barley Wine, piwo Wadera – II miejsce; kategoria: Historical, piwo Miedjed – II miejsce; kategoria: Wheat Wine, piwo Biały Kieł – III miejsce)
Konkurs Piw Rzemieślniczych 2016 w Poznaniu (kategoria: Mocne ALE, piwo Basior – I miejsce; kategoria: Belgijskie Mocne ALE, piwo Belgijski Byk – I miejsce)
Konkurs Piw Rzemieślniczych 2017 w Poznaniu (kategoria: Belgijskie ALE, piwo Belgijski Byk – II miejsce; kategoria: Polish ALE, piwo Orzełek – III miejsce)
Konkurs Piw Rzemieślniczych 2018 w Poznaniu (kategoria: Mocny Stout/Porter, piwo Leśny Krecik – III miejsce; kategoria: Mocne ALE, piwo Basior – III miejsce; kategoria: Belgijskie Mocne ALE, piwo Belgijski Byk – III miejsce; kategoria: Porter Bałtycki leżakowany w drewnie, piwo Sus Scrofa in Occidente Fero – III miejsce)
45. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2015 (kategoria: Stout Dry/Sweet, piwo Leśny Krecik – II miejsce)
46. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2016 (kategoria: Belgian ALE, piwo Belgijski Byk – III miejsce; kategoria: Stout Dry/Sweet, piwo Leśny Krecik – II miejsce)
47. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2017 (kategoria: Pils, piwo Der Amerikaner – I miejsce; kategoria: APA/AIPA, AmerIPA – II miejsce; kategoria: Porter Bałtycki, piwo Dziki Dzik – III miejsce; kategoria: Piwa Belgijskie, piwo HOP! Sarenka – III miejsce)
48. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2018 (Grand Prix Chmielaków – Najlepsze Piwo Konkursu: Srogi Niedźwiedź; kategoria: Stout Sweet/Milk, piwo Rzeka Pełna Kawy – I miejsce; kategoria Imperial Stout, piwo Srogi Niedźwiedź – I miejsce; kategoria: Stout Sweet/Milk, piwo Rzeka Pełna Mleka – II miejsce; kategoria: Stout Dry, piwo Leśny Krecik – II miejsce)
49. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2019 (kategoria: Imperial Stout, piwo Rwąca Rzeka – I miejsce)

 

Na ten moment mamy cyklicznie w swojej ofercie ok. 20 styli piw, jednak na tym nie poprzestajemy. Spróbowanie piwa z kranu i zakup butelkowego możliwe są na miejscu, w naszym taproomie – w obiekcie Pałacyk Łąkomin (www.lakomin.pl) oraz na imprezach i targach, na których jesteśmy obecni. Ponadto, dzięki rozbudowie Browaru w kwietniu 2017 r. nastąpiło tzw. Wyjście z lasu, a więc rozpoczęcie sprzedaży do hurtowni, sklepów i multitapów w całej Polsce.

Kontakt: tel. +48 660438265 e-mail: browar@lakomin.pl

Polub nas!